Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Авторът на безсмъртния роман

...
Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Авторът на безсмъртния роман
Коментари Харесай

Почина Антон Дончев

Почина огромният български публицист акад. Антон Дончев. Авторът на безсмъртния разказ " Време разделно “ е изживял последните си дни в реанимацията на ВМА, където е завършил земния си път, предава " Блиц "

Дончев е публицист влъхва и хуманист, който цени силата на детайлите, долавя вълненията на своя народ, обича красивото и се прекланя пред духовното. Първият му разказ " Сказание за времето на Самуила “ е оповестен през 1961 година Става знаменит с романа си " Време разделно “, който е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж. Романът е екранизиран през 1987 година от режисьора Людмил Стайков.

" Всички книги, които съм написал, са изпети “, споделя индивидът, който търси светлина за хората и за който историческите извори са най-достоверният път за преоткриване на далечното минало.

Стилът на работа на Антон Дончев  е необикновен: единствено за 41 дни написва " Време разделно “, само че работи 4 години над " Трите живота на Кракра “ в Бачковския манастир, където живее като духовник, и 23 години посвещава на  " Сказанието за Аспарух “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР